sobota 28. března 2015

Co se líbilo a co se bohužel nestihlo líbit

Co nás nadchlo
Krásná jsou známá turistická lákadla - kráter Teide a jeho roztodivné okolí. Skály mnoha barev a tvarů v barvách od černé, červené, přes béžovou až po zelenkavé odstíny. Četná lávová pole vyniknou hlavně při pohledu shora od kráteru. Vinou se krajinou jako obří tmaví hadi. Doporučit lze ale i horské lesy na úpatí sopky. Zvláště prales na východ od Teide s ohromnými stromy porostlými lišejníky je vážně parádní. Na západním pobřeží samozřejmě místní sopečně rozeklané pohoří s útesy Los Gigantos a krajinou kolem vesničky Masca.

Jak jsme se ale s Yvetou shodli, nejvíc na nás zapůsobilo severovýchodní pohoří Anaga. Zase extrémní sopečná rozeklanost, ale na mnohem větší ploše než na západě a také mnohem zelenější. Jednotlivé hřebeny se táhnou všude kolem a vytvářejí neskutečné scenérie. Z vyhlídek lze často sledovat jak krajinu na jihovýchodním, tak i severním pobřeží. Pokud je dobrá viditelnost a slunce hory pomaluje, zažijete krajinnou nirvánu. 

Doporučit lze i malé rybářské vesničky na severním skalnatém pobřeží. Zde je pak výhodné si vybrat větrný den, abyste poznali sílu Atlantiku a jeho vlnobití. 

Co jsme nestihli a litujeme?
Bohužel jsme na Tenerife nebyli celý měsíc, takže nám zůstalo na seznamu pár restů. Především soutěsku nad Güímarem a její vesmírnou loď s okny. V plánu byly i další levády v pohoří Anaga. Chtěli jsme dojít soutěskou Masca dolů k moři. Nestihli jsme měsíční krajinu a nebyli v žádném pořádném tunelu. Prostě je ještě celkem dost důvodů se na Tenerife někdy v budoucnu vrátit.

Žádné komentáře: